Gyakran ismételt kérdések

Homlokzati rendszerekkel, és általános, termékekkel kapcsolatos kérdések és válaszok.

Flexibilis csemperagasztóval lehet EPS lapot ragasztani?

Nem. A csemperagasztók műszaki tulajdonságai, nem polisztirol táblákat érő mechanikai hatásokra lettek felkészítve, így nem bírják felvenni a rendszerben fellépő terheléseket (nyírófeszültség, hőingadozás, stb...), ezért 1-2 év után leválhatnak a falazatról, vagy el/leválhatnak a EPS lapokról, ami a hőszigetelés teljes tönkremeneteléhez vezethet.

EPS lap ragasztására a webertherm 461 profi vagy a webertherm multicomfort könnyített, fehérszínű polisztirollap-ragasztót ajánljuk.

Milyen festéket használhatok a hőszigetelő rendszerekhez?

A homlokzatfesték használatát általában nem ajánljuk a hőszigetelő rendszerekhez. Vékonyvakolattal, illetve vékonyrétegű nemesvakolattal célszerű kialakítani a végleges felületet. Amennyiben mégis festett felületet szeretne, a webertherm mineral rendszerben erre is talál megoldást.

Polisztirollap ragasztható-e fára, ha igen milyen feltételekkel?

Az EPS lapok fára való ragasztását diszperziós ragasztókkal lehet teljes biztonsággal elvégezni. Gyakorlati tapasztalataink alapján a következő megoldást javasoljuk: webertherm terrafix ragasztópasztát 2/3-1/3 arányban keverjünk össze cementtel (több ragasztó, mint cement) szükség szerinti víz hozzáadásával, majd ragasszuk fel a lapokat pont-perem módszerrel.

Másnap dübelezzük csavaros dübellel min. 6 db/m2 mennyiségben. Amennyiben teljesen sík, esetleg impregnált fa lemezekre történik a ragasztás, úgy azt előzetesen fel kell érdesíteni.

Mennyi a Weber termékek szavatossági ideje?

Általában a szavatossági idő a zsákos, száraz termékek esetében 1 év, a vödrös, nedves termékeknél (vékonyvakolatok, homlokzatfestékek, alapozók) fél év, de ez termékenként eltérhet. Minden esetben a termékcsomagoláson fel van tüntetve a szavatossági idő.

Mit tegyek, ha a házam falainak alsó része vizes, de hőszigeteleni is szeretnénk?

Ez egy összetett probléma így a megoldás sem kézenfekvő és legkevésbé se egyszerű. A hőszigetelés telepítése előtt a falazat nedvesedésének okát kell felderítenünk majd megszüntetnünk. A nedvesség többnyire kapilláris felszívódás útján, a talaj felől érkezik a falszerkezetekbe mégpedig a vízszintes szigetelőlemez hiányából adódóan. Ez régebbi épületeknél az építés során vagy egyszerűen kimaradt vagy az idők során tönkrement. A falazat utólagos vízszigetelésére számos modern megoldás létezik, az egyik az injektáció melyet webertec 946 anyaggal végezhet el.

A falban maradt nedvességet ezek után webersan falszárító termékekkel lehet kidolgozni, kifelé vagy a beltér felé, esetleg a nagyobb hatékonyság érdekében mindkét irányba. A fal kiszáradása után, ami függ a nedvesség és a só mennyiségétől, de kb. 1 szezon, ha készült utólagos szigetelés, elkészíthető a hőszigetelés webertherm rendszerekkel.

Ha nem vagyunk kellően türelmesek, vagy nem követjük a munkafolyamatokat kellő alapossággal, a nedves falazatra feltett szigetelés rövid időn belül tönkremegy és kezdhetjük elölről a felújítást.