Mit tehetünk, ha a vakolat elkezd algásodni?

Az épületek homlokzatán igen kellemetlen esztétikai problémát okozhat az algásodás, amelyért elsősorban a környezeti tényezők a felelősek. Cikkünkből kiderül, hogy mit tehetünk, ha a vakolat elkezd algásodni.

Kiemelten fontos az algásodás megelőzése, amelyhez kiváló minőségű Weber termékeket használhatunk fel.

Az algával szennyezett felületek megtisztítása

Az algásodási jelenségnek nincsenek sem vakolatgyártási, sem kivitelezési okai, hanem kedvezőtlen környezeti hatások következtében utólag alakul ki a felületen. Mivel a környezeti hatásokra érdemben nincs befolyásunk, a már kialakult algásodást időszakosan tudjuk megszüntetni, illetve késleltetni az algák újabb megtelepedését.

  • Az algaszennyezett felületeket Weber Weberprim Antialga algaeltávolító termékünkkel kezeljük le: ecsettel vagy hengerrel a felületre hígítva, vagy hígítás nélkül felhordjuk a folyadékot.
  • 24 óra behatási idő elteltével a felületet alaposan át kell kefélni, majd tiszta vízzel le kell öblíteni.
  • A kezelt felületet száradás után további előkezelés nélkül átfesthetjük weberton homlokzatfestékekkel.
  • A festés helyett Ismételt weberpas vékonyvakolat-réteg felhordása is lehetséges, amennyiben a meglévő vakolat felület struktúrája ezt lehetővé teszi. Ha a meglévő vékonyvakolat maximális szemcsemérete meghaladja az újonnan rákerülő vékonyvakolat legnagyobb szemcseméretét, vagy gördülőszemcsés volt az eredeti réteg, úgy hőszigetelőlap-ragasztóval kell biztosítani a vakolat felhordásához az alapfelület szükséges simaságát (gletteléssel).

Hogyan előzhetjük meg az algásodás kialakulását?

A kedvezőtlen környezeti tényezőket nem tudjuk befolyásolni, viszont az épületeinkre gyakorolt káros hatásukat tudjuk mininmalizálni. Az algásodás által veszélyeztetett épületeink színes felületképzésére használjuk az innovatív Weber Weberpas topDRY vékonyvakolatot, mely AquaBalance technológiával óvja meg a felületet a kellemetlen esztétikai probléma kialakulásától.

Az öntisztuló, láthatóan alga- és szennyeződésmentes vékonyvakolat optimális pórusszerkezetének és hidrofil tulajdonságának révén hamar beszívja a felületi nedvességet, majd ütemesen kipárologtatja, ezzel gyorsítva a felület száradását, csökkentve a vakolat felületi nedvesedési időszakait.