A rezsicsökkentés egyik kulcsa a Weber hőszigetelés

Napjainkban egész Európában nehéz az energiahelyzet, így nemrég Magyarországon is elérkezett az a pillanat, amikor a kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett.

Talán még sosem volt ennyire fontos rezsink csökkentése, így sokakban felmerülhet a kérdés: mit tehetünk fogyasztásunk redukálásának érdekében. 

A nyílászárók cseréje és a fűtésrendszer korszerűsítése is egyaránt kézenfekvő opciónak tűnhet, azonban számos felmérésből kiderül, hogy a szigetelés az egyik legnépszerűbb és leghatékonyabb energiahatékonysági beruházás. 

A Weber webertherm hőszigetelő rendszerek segítségével csökkenthetjük belső tereink hőingadozását, megszüntethetjük a kialakult hőhidakat, magasabbá tehetjük épületeink hőmegtartó képességét, melynek révén kellemesebb lakókörnyezetet és nem utolsó sorban energiatakarékos otthont alakíthatunk ki. A webertherm kifejlesztett és tesztelt hőszigetelő rendszereinek beépítésével a fűtési szezonban jelentősen kevesebb energiát használhat el fűtésre.

Óriási előnye, hogy megfelelő kivitelezéssel már önmagában is akár 30%-kal csökkentheti az energiafogyasztást, a befektetés 2-3 éven belül megtérül, ráadásul mindezekkel egyidejűleg ingatlanunk értékét is növeljük!

Milyen előnyei vannak a webertherm hőszigetelő rendszereknek?

  • A falak hőtároló kapacitása növelhető, amely télen gazdaságos fűtésszabályozást, nyáron pedig természetes klímát eredményez.
  • A befektetés megtérül. Az elkészült rendszer emeli a meglévő épület értékét, mivel alacsonyabb rezsiköltségeket eredményez, és nő az épület élettartama is.
  • Jó hőszigetelő képességük miatt energetikai szempontból igen hatékony.
  • Kutatások során kifejlesztett, tesztelt rendszerelemekből állnak. A webertherm rendszerekre - kizárólag rendszertermékek alkalmazása esetén - rendszergaranciát vállalunk.
  • Új és meglévő épületek külső falainál alkalmazhatók, szinte valamennyi építésmódban.
  • Bármely igényhez megtalálható a megfelelő rendszer a páraáteresztőtől az éghetetlenig, továbbá az egyedi struktúra- és színválaszték, ill. a lábazati kialakítások gazdaságosságot és variálhatóságot biztosítanak.
  • A kiváló minőségű és széles választékban elérhető fedővakolatok az épület külső megjelenését is esztétikussá teszik.
  •  Kivitelezési költségük viszonylag alacsony.

Meghatározó tényezők a hőszigetelés tervezésekor és kivitelezésekor:

Az első és legfontosabb: a falszerkezet

A falszerkezet feladata elsődlegesen a statikai, tartó szerep. Ezen túlmenően azonban megfelelő védelmet kell nyújtson a különféle tűz-, víz-, fagy-, hang- és mechanikai hatásokkal szemben. Ráadásul döntő mértékben meghatározza az épület lakóklímáját, azaz belső hőmérsékletét, páratartalmát.

Egy családi ház esetében a teljes hőveszteség kb. 30%-ért a határoló falak a felelősek. Új épületek tervezésénél és a régi épületek felújításánál figyelembe kell venni a különböző homlokzati hőszigetelési rendszerek sajátosságait. A külső határoló falak hőszigetelő képessége akár 70-80%-ban is javítható (pl. vasbeton fal esetében) webertherm hőszigetelő rendszerekkel.

A falszerkezetek különböző anyagokból (tömör kerámia, vázkerámia, pórusbeton, beton stb.) és különféle vastagságban (25, 30, 38, 44, … cm) készülhetnek, amelyek eltérő hőszigetelési megoldást tesznek szükségessé, függetlenül attól, hogy új vagy régi épületről van szó.

A webertherm hőszigetelő rendszerek összetevői:

A különböző homlokzati hőszigetelő megoldások sajátosságait az új épületek tervezésénél is figyelembe kell venni. A legkézenfekvőbb hőszigetelő megoldást a hőszigetelő lapokra épülő webertherm rendszerek jelentik. Ezek kialakítását kutatások és tesztek hosszú sora kísérte, hogy egységes rendszerként működve a lehető legjobb megoldást nyújtsák.

A hőszigeteléshez használt lapok rendkívül alacsony hővezetési képességének köszönhetően a falak állandó, egységes hőmérsékletet biztosítanak a teljes lakótérben Ezáltal télen csökkennek a fűtési költségek, a nyári forróságban pedig a hőszigetelés csökkenti az épület felmelegedésének mértékét.

A Weber alacsony alakváltozási értékkel rendelkező expandált és extrudált polisztirollapokat, valamint kiváló páraáteresztő képességű, tűzálló ásványgyapotlapokat használ a hőszigetelő rendszereiben.

Ezen elemeket speciális, rugalmas hőszigetelőlap-ragasztóval és minden esetben dübelekkel kell a falhoz rögzíteni. A lapok felragasztását követően az egész felületet össze kell fogni a ragasztóba ágyazott üvegszövethálóval. Száradás és alapozás után pedig kezdődhet a színes fedővakolat felhordása.

Aktuális szabványok és előírások

A fűtött épületek hőszigetelését a 2006-ban életbe lépett 7/2006 TNM rendelet (Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározása), ill. az ezt módosító 20/2014 BM rendelet alapján kell végrehajtani. Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról a 176/2008 kormányrendelet, valamint az ezt módosító 322/2012 Korm. r. intézkedik.